sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Yak-9D ("White 18") story

Google translation
Two over jumpers soviet pilots, late as in over two border 30/08/1944 defection and they inform themselves, they are two Russian officers and they arrive to Lappeenranta airport (south of the Highlands area), and airplane made a forced landing, Yak-9 fighter. Maybe war fatigue makes this, and over jumpers tell reasons that since Finland has not agreed to a ceasefire, then a new and large offensive starts after 10-12 days!


These last Continuation War time period pilot (over-defectors) are, of course, may have been sent. 
No complete examination table books could not be found, or hardly any actual. 


However, they reportedly information was considered so relevant, that they immediately repeated interrogation progresses of Isthmus Force Commander Staff College (KaJoKE) and AKE III, Enemy of the state of play of Finland (VTT)  Also the headquarters intelligence department of Enemy situation briefing 1. and 02/09/1944.

Air Force Headquarters sent yet 21/09/1944 (ie after the conclusion of the Armistice) air regiments drawn up by a special grip Interrogation Centre 09.07.1944 on the basis of the interrogation protocol, regarding the 13th Air Army Air 275. The fighter division's battle command center (which Lieutenant Volkov was exceptionally well informed).

Volkov and Titorenko was handed over on 20 November 1944 the Soviet Union. 

Just be wondering why an unusually rich data Volkov decided to defect as late as August 30, 1944.
--------
Source: Asko Haapanen
Red Star - Swastika, Prisoners of war and interned research
Source
Carl Fredrik Geust (Finland)  

The above text is taken almost verbatim from a signatory to the article "The pilot told the prisoners," Military History magazine No 27
---------------------
               Kuvahaun tulos haulle Me 109 G6
Vielä niin myöhään kuin 27.5.1944 kaksi lentäjää loikkaa rajan yli ja ilmoittautuvat itse että kaksi venäläistä lentoupseeria on saapunut Lappeenrannan eteläpuolella olevaan Ylämaan alueelle ja tehnyt sinne pakkolaskun  Jak-9 hävittäjällä. Sotaväsymystä poteneet yli loikanneet lentäjät kertoivat että koska Suomi ei ole suostunut aselepoon, niin uusi suurhyökkäys käynnistyy 10-12 päivän kuluttua! 

Nämä jatkosodan viimeiset lentäjät (yli loikkarit) ovat tietysti saattaneet olla lähetettyjä. Mitään täydellisiä kuulustelupöytäkirjojaan ei ole löytynyt, eikä tuskin enää löydykään. Heidän kertomansa tiedot katsottiin kuitenkin niin merkityksellisiksi, että ne toistettiin välittömästi kuulustelujen edetessä Kannaksen Joukkojen Komentajan Esikunnan (KaJoKE) ja III AKE:n Vihollis tilannetiedotuksissa (VTT) 31.8. ja 1.9.1944 sekä myös Päämajan Tiedusteluosaston Vihollis tilanne tiedotukset 1. ja 2.9.1944. 

Ilmavoimien esikunta lähetti vielä 21.9.1944 (eli välirauhan solmimisen jälkeen) lentorykmenteille otteen Kuulustelukeskuksen 7.9.1944 laatima erikois kuulustelu pöytäkirja pohjalta, koskien 13. Ilma- armeijan 275. Hävittäjälentodivisioonan taistelunjohtokeskusta (josta luutnantti Volkov oli poikkeuksellisen hyvin perillä). 

Volkov ja Titorenko luovutettiin 20. marraskuuta 1944 Neuvostoliittoon. Voida vain ihmetellä, miksi harvinaisen tietorikas Volkov päätti loikata niinkin myöhään kuin 30. elokuuta 1944. 
---
Lähde: Atso Haapanen
Punatähdestä Hakaristiin, Sotavangit ja Internoidut tutkimustyö

Lähde Carl Fredrik Geust 
Yllä oleva teksti on miltei sanatarkasti otettu allekirjoittaneen artikkelista 
"Mitä lentäjävangit kertoivat", Sotahistoriallinen aikakauskirja n:o 27 

2 kommenttia:

  1. Taitavasti on kone pysäköity. Arvaan, että on tullut vasemman kyljen suunnasta ja vasen siipi osunut esteeseen ja kone on pyörähtänyt ja pysähtynyt oikea siipi menosuuntaan päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummallinen tapaus sinänsä, ja kaksi miestä samassa koneessa, ehkä varmuuren varvistamiseksi, mutta siinä vaiheessa, kun sota jo periaatteessa oli hävitty.

      Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita.